Weten

Train je gezicht en houd je gezicht jong!

Net als in de rest van je lichaam slinken de spieren in je gezicht als je ouder wordt. Een lubberende kaaklijn en hangwangen zijn het gevolg. Behalve als je het verval tegengaat met ‘facercise’. Ga niet zomaar gekke bekken trekken, want dat kan averchts werken. Check de links die we voor je hebben klaargezet.

Onder de gezichtshuid ligt een netwerk van tientallen spieren en spiertjes die samen met het bot en het vet de vorm van je gezicht bepalen. “Maar die spieren worden dunner en slapper,” vertelt cosmetisch dermatoloog Peter Velthuis in Masterplan huid&haar. “En omdat spieren zwaar zijn omdat ze veel water en bloed bevatten, gaan ze zakken. Vroeger bestond een facelift uit twee sneetjes achter de oren en het oprekken van de huid. Dat werkt niet, weten we nu, want het probleem is niet dat de huid gaat hangen, maar dat dat gebeurt met de spieren eronder. Dat is misschien tegen te gaan door ze te trainen. Ik heb drie patiënten die aan gezichtsoefeningen doen. En ik moet zeggen dat ze er vijf tot tien jaar jonger uitzien dan ze zijn. Het is alleen moeilijk vol te houden: twee keer per dag tien minuten gezichten trekken.”

Masterplan huid&haarIn Masterplan huid&haar laten we een wetenschapper aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van gezichtstraining. Waarschijnlijk werkt het, al moet je er  geen wonderen van verwachten. Hoewel: sommige experts spreken van een ‘natuurlijke factelift.’  Er zijn wereldwijd talloze ‘gezichtstrainers’ actief. De bekendsten zijn de Amerikaanse Carole Maggio en de 89-jarige (!) Eva Fraser uit Engeland

Wil je kijken of gezichtsgymnastiek iets voor jou is? Dan hebben we hier enkele bruikbare links voor je klaargezet:

Op www.puurhuid.nl  kun je een gratis E-book van Lilian Nelissen met gezichtsoefeningen downloaden.

Ik ben een fan van de Autralische Peta Prior, die op een eigen youtube-kanaal goede instructievideo’s plaatst.

En dan is er natuurlijk nog ‘onze eigen’ anti-aging coach Marjo Horn. Zij heeft een overzichtelijke kaart op A-4 formaat gemaakt met vier basisoefeningen plus instructies voor gezichtsmassage. Je kunt de kaart hier bestellen.

Je kun ook het boek ‘Gezichtsgymnastiek‘ van Catherine Pez bestellen.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is hoofdredacteur van Life Unlimited. Als journalist is  hij al 30 jaar gespecialiseerd in healthy aging en schreef de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.