Weten

Gezondheidsbeurs-bezoekers biologisch tot 12 jaar jonger!

Mensen die afgelopen weekend de Nationale Gezondheidsbeurs bezochten, zijn biologisch drie tot twaalf jaar jonger dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit metingen onder meer dan 800 beursbezoekers.

Een apparaat waarmee je binnen twaalf seconden je biologische leeftijd kunt bepalen? Jawel, het bestaat! Tijdens de Nationale gezondheidsbeurs 2017 hadden wij van Life Unlimited (zie foto) en de standhouders van CheckYourself dit nieuwe medische snufje meegenomen: De AGE-reader. Advanced glycation endproducts ofwel AGEs zijn schadelijke stoffen die spontaan in het lichaam worden gevormd en die we met voeding binnenkrijgen. Ze dragen niet alleen bij aan hart- en vaatziekten, diabetes en nierfalen, maar ook aan rimpels… Naar mate we ouder worden, hopen zich meer van deze vervelende stofjes in ons lichaam op. Bij de een gaat dat harder dan bij de ander en dat hangt samen met je eet- en leefgewoontes.

Met de AGE-reader van Diagnoptics kun je snel en pijnloos vaststellen hoeveel AGEs zich hebben opgehoopt in de huid. Dankzij een groot onderzoek van de Universiteit van Groningen onder 150.000 mensen is precies bekend hoeveel AGEs er per leeftijd gemiddeld in de huid zitten. Zit jij daar volgens de AGE-reader onder, dan ben je biologisch jonger dan je kalenderleeftijd. Zit je erboven, dan ben je fysiek een stukje ouder.

Medewerkers van CheckYourself en wij van Life Unlimited hadden de AGE-reader naar de beurs meegenomen om het publiek een gratis test aan te bieden.

Ruim 800 beursbezoekers lieten hun bio-leeftijd bepalen

IMG_4657De belangstelling was groot! In totaal 808 nieuwsgierige beursbezoekers lieten hun ware leeftijd meten. De uitslag was opvallend: de biologische leeftijd van beursbezoekers was drie jaar jonger dan het landelijke gemiddelde! Hoe ouder de beursbezoeker, hoe beter de score: de biologische leeftijd van tachtigers was gemiddeld zelfs twaalf jaar jonger. Moleculair bioloog drs Marlisa Meijerink, medeoprichtster van CheckYourself: ‘Ik ben niet verrast dat fitte tachtigers die nog de naar een beurs komen een jongere biologische leeftijd hebben, de minder vitale leeftijdsgenoten zitten immers achter de geraniums of zijn mischien zelfs al overleden. Maar ook andere leeftijdscategorieën scoorden beduidend beter dan het landelijke gemiddelde:

Beursbezoekers van 70 waren gemiddeld 10 jaar jonger

Beursbezoekers van 60 jr waren gemiddeld 7 jaar jonger

Beursbezoekers van 50 jr waren gemiddeld 3 -4 jr jonger’

 

Ralph Moorman (40): twintig jaar jonger volgens de AGE-reader

Ik had dergelijke uitslagen wel verwacht: Bezoekers van deze beurs zijn immers actief geïnteresseerd in gezondheid en zorgen beter dan gemiddeld voor zichzelf. Ik zag daar heel wat jeugdige vijftigers en zestigers rondlopen. Deze uitslagen zijn een bevestiging van het feit dat mensen met een gezonde lifestyle lichamelijk minder snel verouderen. Een positieve uitschieter was Ralph Moorman, de auteur van de bestsellers De hormoonfactor, Het hormoonbalansdieet en Hormoonbalans voor vrouwen. De veertigjarige ‘goeroe’ scoorde op de AGE-reader een biologische leeftijd van 20!

uitslag AGE-onderzoek gezondheidsbeurs door CheckYourself en LifeUnlimitedEn waren er nog beursbezoekers met een te hoge biologische leeftijd? ‘Ja, dat zul je altijd zien,’ vertelt drs. Talitha ten Houte de Lange, ook moleculair bioloog en medeoprichtster van CheckYourself. ‘Bij een hoge uitslag vroeg ik of de persoon in kwestie de waarde zelf verwacht had. Opvallend vaak paste de uitslag bij hun persoonlijke verhalen die ze met ons deelden over hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. De enkelingen die nog niet onder medische behandeling stonden, hebben we aangeraden met hun uitslag naar hun huisarts te gaan voor nader onderzoek.”

Overigens is er hoop voor de mensen met een te hoge biologische leeftijd. Drie jaar geleden begon ik met een uitslag die net iets boven gemiddeld lag. Ik heb toen maatregelen genomen die gericht zijn op het verminderen van AGEs in mijn voeding en mijn uitslag is nu onder gemiddeld. Daarmee heb ik letterlijk mijn veroudering kunnen vertragen. Daarmee zie je dat het nooit te laat is om aan healthy aging te beginnen en dat het écht werkt!

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.