Weten

Bouillon als trend: drink je collageen!

Een goed getrokken bouillon staat stijf van het collageen, goed voor je huid en haar.  Geen wonder dat het drinken van bouillon zich tot een megatrend ontwikkelt.  imgres

Bouillon bestaat al sinds mensen ontdekten dat de grootste voedingswaarde van een dier in de botten zit. Een inzicht dat er mede de oorzaak van is dat het drinken van bouillon aan populariteit wint. Daarbij geholpen door sterren als actrice Jennifer Aniston die bijna magische krachten toedicht aan het collageen in bouillon en basketballer Kobe Bryant die niet meer zonder zijn ‘bone broth’ wil. Populaire websites spreken van een ‘megatrend in the making’ en citeren wetenschappers die iedereen boven de 20 aansporen hun collageen op peil te houden.

Stofjes uit botten zijn goed voor het immuunsysteem

Het enthousiasme is niet heel vreemd als je weet wat er aan waardevols in een goed getrokken bottensoep zit. Een van de interessante bouwstoffen die je binnenkrijgt is het aminozuur glycine. Het helpt bij de opbouw van het immuunsysteem, helpt ook bij het helen van wonden en voorkomt de groei van tumoren. Tevens stimuleert het de aanmaak van maagzuur, belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen die last hebben van oprispingen van brandend maagzuur, vaak het gevolg van een tekort aan maagzuur. Collageen is nodig voor soepele gewrichten, een gezonde huid, haar en gezonde aderen. Bouillon van beenderen levert tegelijk ook nog andere voor ons belangrijke elementen, zoals eiwitten en mineralen en elektrolyten als fosfor, magnesium, calcium en kalium. En vergeet glucosamine niet, bekend van de dure supplementen voor soepele gewrichten, maar bijna gratis in de bouillon en in een niet-geïsoleerde, goed opneembare vorm.

In New York bestel je geen koffie, maar bouillon

In New York, Londen of Sydney bestel je geen koffie, maar kies je uit het menu van het lokale barretje een bouillon: lekker en gezond. Wat overigens net zo makkelijk kan in de Amsterdamse filialen van de populaire keten SLA. Daar bestel je tussen de groene, vegetarische meisjes zonder probleem een hete bouillon. Dat kan dankzij de jongens van bouillonbar.nl die een gat in de markt denken te hebben aangeboord met soepen op basis van grasgevoerde koeien. Bouillons zijn nog ouder dan de weg naar Rome, maar staan weer helemaal in de belangstelling.

Recept voor super gezonde bouillon

Zelf bouillon trekkenGaat het je puur om de healthy aging-eigenschappen van de bouillon en niet om de smaak? Maak dan je eigen geconcentreerde bouillonblokjes. Trek eerst een rijke bouillon door een kniestuk van een gezonde koe een uur of tien, twintig op het laagst mogelijke vuur te laten staan. Verdampt water regelmatig bijvullen. Laat je bouillon dan indampen tot een laagje van een paar centimeter. Test de kwaliteit door het een nachtje in de koelkast te laten staan waarna het moet zijn veranderd in een rubberachtige substantie. Verwarm die even en giet alles in ijsblokvormpjes. Vries de boel in en voeg dagelijks bij je warme maaltijd een of meer blokjes toe.Nu is de bouillon klaar voor de vriezer.

De kwaliteit van de bottenboillon is natuurlijk afhankelijk van de leverancier, het dier en zijn voeding. Het is dus niet onbelangrijk je avontuur te beginnen met het bezoek aan een biologische slager die botten levert van grasgevoerde koeien of gezonde kippen die zelf hun kostje bij elkaar scharrelden.

 

Tekst: Daan de Wit /Life Unlimited

Daan is onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Weet wat je eet, gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.’