Weten

Test voorspelt diabetes als je gezond lijkt

Niet alleen te dikke mensen lopen het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook slanke mensen die in alle opzichten gezond lijken, zijn soms de klos. Juist voor die laatste groep kan een test met de ‘AGE-reader’ aangeven of er gevaar dreigt. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. 

Naarmate we ouder worden hopen zich steeds meer versuikerde eiwitten in onze weefsels op, zoals in de hersenen, de hartspier, de nieren, de ogen en de huid. Deze advanced ‘glycation endproducts (AGEs)’ zijn schadelijk. Zo zijn ze onder meer betrokken bij hart- en vaatziekten, nierfalen, dementie en … rimpels!

 

Heb je veel suiker in je bloed, zoals bij (pre)diabetes, dan ontstaan er extra veel AGEs in je lijf. Je krijgt AGEs ook binnen via voeding. Gebakken of gegrild vlees is bijvoorbeeld zeer rijk aan deze nadelige stofjes die zich in je lijf kunnen ophopen. Zitten er weinig AGEs in je lichaam, dan wijst dat op een jonge biologische leeftijd met weinig kans op ouderdomsziekten.

Je AGE-gehalte is snel en eenvoudig vast te stellen met de AGE-reader, een aan de universiteit van Groningen ontwikkeld apparaat. Op zondag 11 februari geef ik in samenwerking met CheckYourself een workshop waarbij de deelnemers een test met de AGE-reader kunnen doen.

Onlangs sprak ik met Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten aan de Universiteit van Groningen. Wolffenbuttel doet onderzoek naar AGEs met behulp van de AGE-reader. Hij bracht me op de hoogte van enkele van zijn laatste ontdekkingen.

 

AGE-reader waardevol voor ‘gezonde’ mensen

Overgewicht, een dikke buik, ongunstige bloedvetten, een hoge bloeddruk en last but not least een subtiel verhoogde bloedsuikerspiegel. Dat zijn de kenmerken van het ‘metabool syndroom’, het voorstadium van diabetes type 2 en de springplank naar hart- en vaatziekten. Heb je een of meer symptomen van het metabool syndroom, dan weet je dat je snel je lifestyle moet aanpassen. Maar ook slanke mensen bij wie alle metabole seinen op groen staan, kunnen ‘ouderdomsdiabetes’ krijgen. Juist voor deze groep ‘ogenschijnlijk gezonden’ kan een test met de AGE-reader waardevol zijn. ‘Als je bloedglucosewaarde normaal is en je hebt toch een hoge AGE-reader-uitslag, dan heb je gemiddeld een drie keer zo grote kans om binnen vijf jaar diabetes of hart- en vaatziekte te ontwikkelen,’ zegt Wolffenbuttel. Deze bevinding is gebaseerd op AGE-reader-metingen bij 80.000 mensen (het ‘LifeLines-cohort’) in de drie Noordelijke provincies.

Andere intrigerende bevindingen:

Koffie verhoogt de uislag van de AGE-reader, maar zonder de kans op diabetes en hart- en vaatziekte te verhogen. Dat koffie waarschijnlijk veel AGEs bevat, was al bekend. Maar waarom lijken ze geen schade aan te richten in het lichaam? Wolffenbuttel: ‘We weten nog niet precies waarom dat zo is. We weten wel dat cafeïne waarschijnlijk tegen diabetes en hart- en vaatziekten beschermt. Misschien overstemt het beschermende effect van cafeïne het nadelige effect van de AGEs in koffie.’

Roken verhoogt de uitslag van de AGE-reader sterk. En als je stopt duurt het tien tot vijftien jaar voor het AGE-gehalte is genormaliseerd.

Meeroken verhoogt ook de AGE-reader-uitslag!

Erfelijkheid beïnvloedt je AGE-gehalte. Wolfenbuttel:Een gen dat betrokken is bij het wegwerken van medicijnen uit het lichaam, beïnvloedt ook de uitslag met de AGE-reader. Mensen met een ongunstige variant van het gen scoren gemiddeld 5 tot 10 procent hoger op de AGE-reader dan mensen met de gunstige variant.’

tekst: Pim Christiaans

 

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is, vergroot je kansen om gezond oud te worden enorm. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze uitgebreide E-gids staan de nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij.

€ 2, 95 – BESTEL HIER