articles-vertical-menu/haar

Zaagtandpalmbes tegen mannelijke kaalheid en prostaatvergroting

Bessen van de Amerikaanse dwergzaagpalm, ook wel saw palmetto of serenoa repens genoemd, werden door Indianen gebruikt tegen prostaatkwalen. Vooral Duitse en Amerikaanse artsen schrijven het nu veelvuldig voor, omdat sommige (maar niet alle) studies laten zien dat het bessenextract inderdaad een vergrote prostaat kan laten slinken.

In een grote metastudie uit 2012 waarbij 32 onderzoeken met in totaal 5666 deelnemers zijn bekeken, concluderen de onderzoekers echter dat het geen zier tegen prostaatvergroting doet. Volgens een aantal wetenschappers komt dit omdat in deze metastudie alle saw palmetto-supplementen ten onrechte over één kam zijn geschoren. De samenstelling van de extracten verschilt namelijk enorm per product en is afhankelijk van de gebruikte extractiemethode (bron) In dit artikel spreekt een Koreaanse onderzoeker het vermoeden uit dat vooral de vrije vetzuren oliezuur, laurinezuur en miristinezuur plus het stofje bèta-sitosterol uit zaagpalmbessen de prostaat beschermen. Je kunt dus checken of het saw palmetto-extract dat je koopt deze stofjes in voldoende mate bevat. Sommige producenten hebben extra bèta-sitosterol aan hun saw palmetto supplement toegevoegd en vermelden dat duidelijk op het etiket.

Zaagpalmbest wetenschappelijk getest tegen haaruitval

Omdat saw palmetto een vergelijkbaar effect op  alpha 5 reductase heeft als finasteride, is de gedachte dat het evenals het geneesmiddel ook haaruitval kan tegengaan. De wetenschappelijke bewijskracht voor deze aanname is nog zwak. Het vermeende effect werd voor het eerst in 2002 in een klein opgezet experiment aangetoond. Gedurende dit Amerikaanse onderzoek werd een extract van de bes, aangevuld met extra bèta-sitosterol (zit van nature ook in de bes) toegediend aan tien proefpersonen. Aan tien andere proefpersonen werd een placebo toegediend. Na vier tot vijf maanden werd bij zes van de tien de proefpersonen een sterke verbetering van het haar geconstateerd. Bij de groep die het nepmiddel had gebruikt, was dit bij slechts één persoon het geval. In 2012 vergeleken onderzoekers het effect van 360 mg zaagpalmbesextract per dag met dat van 1 mg finasteride per dag bij in totaal 100 mannen (bron), waarvan de helft gedurende 24 maanden het ene middel en de andere helft het andere middel slikte. Finasteride won deze wedstrijd glansrijk , maar ook het plantenextract had een duidelijk meetbaar effect bij een aantal mannen. Terwijl finasteride haaruitval zowel bij de inhammen als op de kruin tegenhield, remde in deze studie het extract van zaagpalmbes alleen haaruitval op de kruin.

Als je niet aan de finasteride wil, kun je het wellicht met een extract van de zaagpalmbest proberen.

Saw palmetto als aanvulling op finasteride

Omdat het extract van zaagtandpalmbes de werking van DHT beïnvloedt via andere wegen dan finasteride, kan het een zinvolle aanvulling op dit medicijn zijn. Saw palmetto is een natuurproduct, maar dat wil nog niet zeggen dat het dús veiliger is dan een geneesmiddel. Evenals finasteride brengt het veranderingen in de werking van hormonen teweeg, maar anders dan dit geneesmiddel is serenoa repens nooit aan grondige, grootschalige veiligheidsonderzoeken onderworpen. Eventuele risico’s op de lange termijn zijn dus niet systematisch onderzocht. In 2007 is een betrekkelijk klein onderzoek naar de veiligheid van de zaagpalmbes uitgevoerd onder 225 mannen met een vergrote prostaat. Een jaar lang dagelijks een supplement met 320 mg saw palmetto extract slikken, leverde in deze studie geen bijwerkingen op.

In de boeken De testofactor en  Check je houdbaarheid vind je meer feiten en tips voor je prostaat en je haar. 

Stop haaruitvalIn onze E-gids Stop haaruitval worden de best bewezen natuurlijke alternatieven voor finasteride tegen erfelijke kaalheid beschreven. BESTEL NU