Weten

DOSSIER CURCUMINE

Curcumine is populair als healthy-aging supplement. Terecht, volgens recente wetenschappelijke inzichten.

Kurkuma of koenjit of geelwortel (curcuma longa) bevat de gele stof curcumine. Deze stof geeft ook kerrie zijn gele kleur. De laatste jaren staat curcumine in de wetenschappelijke belangstelling omdat studies in het laboratorium en met proefdieren aangeven dat het een brede bescherming tegen kanker biedt. Zo lijkt curcumine het stofje NF-kappaB te kunnen remmen dat als Pokon voor tumorcellen werkt. Er zijn ook goede aanwijzingen dat curcumine de afweer tegen tumofren verbetert. In de natuurgeneeskunde wordt het daarom ook voorgeschreven aan patiënten met kanker.

Curcumine bestrijdt ontstekingen

Daarnaast geldt curcumine als een antioxidant en een ontstekingsremmer. Zoals je inmiddels weet, zijn onmerkbare chronische ontstekingen op microniveau een belangrijke oorzaak van veroudering, vooral van het brein. Curcumine lijkt die brandjes te kunnen blussen door allerlei ontstekingseiwitten af te remmen. Ook grotere, pijnlijke ontstekingen reageren goed op curcumine. Coach Henk Kraaijenhof vindt daarom dat sporters die met ontstekingen kampen, eerst curcumine moeten proberen voor zij naar medicinale ontstekingsremmers grijpen (zie blz. 216).

Curcumine beschermt je hersenen

Curcumine lijkt ook de hersenen tegen aftakeling en zelfs alzheimer en parkinson te kunnen beschermen. Verchillende studies geven ook aan dat curcumine symptomen van depressie vermindert: zie Curcumine vermindert depressie.

Proefdieren leven langer met curcumine

Wie weet leef je langer als je het spul op dagelijkse basis slikt of regelmatig kerrie eet. Verschillende soorten proefdieren leven langer als ze curcumine bijgevoerd krijgen. Muizen die het vanaf (muizen)middelbare leeftijd in hun voer kregen, leefden 11 proent langer. Op mensen is het spul nog niet grootschalig getest, maar omdat het sinds mensenheugenis in voeding wordt verwerkt, mag je aannemen dat het gebruik ervan veilig is. In Masterplan voeding, vitaminen, verjonging raadt arts Johan Bolhuis curcumine als aan als healthy aging-supplement.

Omdat het slecht door de darm wordt opgenomen, moet je er veel van innemen en dien je volgens arts Johan Bolhuis het geelwortelpoeder te vermengen met iets vettigs (yoghurt bijvoorbeeld) of te verhitten in geklaarde boter (ghee). Dit bevordert de opname. ‘Ook pepers bevorderen de opname van curcumine, vandaar dat kerrie – waar meestal ook peper in zit nog zo slecht niet is,’ aldus Bolhuis. Je kunt het poeder bijvoorbeeld in een lepel toen, er wat peper overheen sprenkelen en er olijfolie bij gieten. Neus dicht en doorslikken. Lekker is anders, maar het is wel goedkoop. Van de betere vitaminemerken kun je aangepaste curcuminesupplementen krijgen. Duurder maar beter, want de curcumine is dan in miniscule bolletjes verpakt. Dat verhoogt de hoeveelheid werkzame stof die in je lichaam belandt met een factor 100 tot 200.

Neem 2 tot 4 gram curcumine per dag, bij voorkeur in combinatie met bioperine (zwarte peper) voor een betere opname. Van high tech curciminesupplementen kun je een lagere dosering nemen: raadpleeg het etiket.

Zie ook: Curcumine vermindert depressie

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.