Weten

Verkouden? Slik deze supplementen met bewijskracht

Je kunt je tegen verkoudheid wapenen met zink, vitamine C en D en het plantenextract echinacea. Dat concluderen Italiaanse wetenschappers. Misschien verleng je daarmee meteen je gezonde levensduur.

Snotteren, niezen, keelpijn, tranende ogen, hoofdpijn en een algemeen gevoel van malaise: in de toptien van alle ziektes die je kunnen treffen, staat verkoudheid met stip bovenaan (1). Er is eens uitgerekend dat een mens gemiddeld twee jaar van zijn leven wordt geteisterd door  verkoudheidsymptomen (2). Volwassenen worstelen er gemiddeld twee tot vijf keer per jaar mee (kinder zes tot twaalf keer). Naarmate je ouder wordt, neemt de kans toe dat een ronddwarrelend verkoudheidsvirus door je afweer heen breekt (3).

Verkoudheid is geen onschuldige kwaal

Ja, verkoudheid is nautuurlijk peanuts vergeleken bij een ‘echte’ ziekte, zoals kanker, hartfalen of reuma. Gemiddeld duurt het gesnotter en gehoest slechts tien dagen, maar het kan ook al na drie dagen overgaan – hoewel sommige pechvogels wekenlang blijven hoesten en proesten(4, 5).

Maar door een verkoudheid af te doen als een onschuldig ongemak, onderschat je de kwaal. Voor verzwakte ouderen of patiënten die met een andere ‘echte’ ziekte in gevecht zijn, kan zelfs het meest onschuldig ogende verkoudheidje net dat laatste zetje naar het graf geven. Bovendien is verkoudheid een vorm van stress die sporen in je lijf nalaat. In zijn boek How to Live Longer and Feel Better schrijft de wetenschapper Linus Pauling dat elke verkoudheid iets van je gezondheid op de lange termijn afsnoept: ‘Elke ziekte laat het lichaam achter met een verminderd vermogen om optimaal te functioneren’ en: ‘Door verkoudheid, griep en andere aandoeningen te bedwingen met vitamine C-supplementen en andere gezondheidsmaatregelen, vermijden we niet alleen het ongemak van deze ziektes, maar vertragen we ook het tempo waarmee ons lichaam aftakelt en waarmee onze vitaliteitsvoorraden worden opgebruikt.’

Met andere woorden: volgens een van de belangrijktse wetenschappers van de afgelopen eeuw is het te vuur en te zwaard bestrijden van verkoudheid een must voor iedereen die zo lang mogelijk zo gezond mogelijk wil leven.

Ander punt is dat de ziekte de samenleving astronomische bedragen kost door verloren arbeidsuren en zorgkosten. Alleen al in de VS zet verkoudheid de economie jaarlijks met 40 miljard dollar terug (6).

Er zijn nog steeds geen medicijnen tegen verkoudheid

Des te opmerkelijker is het dat de medische wetenschap nog steeds met lege handen staat als het om verkoudheid gaat. Ondanks immense inspanningen is er nog steeds geen effectief vaccin of geneesmiddel in zicht. Dat komt onder meer omdat de oorzaak van verkoudheid divers en complex is: niet alleen ruim tweehonderd verschillende soorten virussen maar ook allerlei bacteriën kunnen je verkouden maken (7). In feite is ‘verkoudheid’ een verzamelnaam voor een reeks verschillende infecties die je laten snotteren, niezen en hoesten.

Bij gebrek aan beter is er een keur aan zelfhulpmiddeltjes tegen verkoudheid ontstaan. Een team Italiaanse wetenschappers besloot uit te zoeken welke voedings- en kruidensupplementen met een antiverkoudheidsclaim kunnen bogen op solide wetenschappelijk bewijs. Daarbij keken ze naar aangetoonde effecten op de drie verschillende onderdelen van het afweersysteem: de mechanische afweerbarrière (zoals huid en slijmvliezen), de aangeboren afweer en de verworven afweer. Na een duik in de berg studies die zich in de afgelopen dertig jaar heeft gevormd, komen ze uit op vier stoffen. ‘Deze verhalende review laat zien dat er behoorlijk sterk bewijs is voor de effectiviteit van zink, de vitamines C en D en echinachea en dat verkoudheidspatiënten aangemoedigd mogen worden deze te gebruiken om te proberen verkoudheid te voorkomen of te genezen.’ (review)

State of the art-advies

De Italianen hebben ook uitgezocht hoe je de vier supplementen volgens de wetenschappelijke state of the art het beste kunt gebruiken.

Vitamine C 1 tot 2 gram vitamine C per dag verkort de duur van een verkoudheid met 8 procent (14 procent bij kinderen) en vermindert de ernst van de klachten.

Vitamine D supplementen versterken de algehele weerstand tegen verkoudheid, vooral bij mensen met een lage bloedspiegel van deze vitamine. Neem dagelijks 1000 i.e. D3 en begin hiermee vroeg in het najaar om een adequate bloedspiegel in de winter te garanderen.

Zink De optimale dosis van dit mineraal is nog onbekend, maar de Italianen wijzen op een recente metastudie (8) die laat zien dat 75 mg zink per dag de duur van een verkoudheid met 33 procent kan verminderen. Begin binnen 24 uur na de eerste symptomen van verkoudheid zink te slikken.

Echinacea in de vorm van echinacea purpurea-extract. Neem 2400 mg per dag om een verkoudheid te voorkomen en 4000 mg per dag om een verkoudheid te genezen. In de grootste studie met echinacea (9) veminderde deze methode het aantal ziektedagen met ruim 50 procent.

 

Tekst: Pim Christiaans

Foto: Petr Kratochvil

 

Versterk je afweer cover

VERSTERK JE AFWEER – E-gids

3,95

Een griepvirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom zolang mogelijk in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze E-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.

 

 

 

 

Meer E-gidsen met het nieuwste healty-aging advies!

De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel, daarom worden de gidsen van Life Unlimited regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige aankoop van een gids, kun je via je eigen account altijd de laatste versie downloaden. Updates worden gemeld in onze nieuwsbrief. Zo loop je geen belangrijke nieuwe healthy aging-adviezen mis!

Ga naar de shop