Weten

Laat in de avond eten verhoogt kanker-risico

Laat in de avond eten en kort daarna gaan slapen verhoogt de kans op borst- of prostaatkanker. Dat geven twee recente onderzoeken aan.

Onze stofwisseling volgt een nauwgezet dag-nachtritme. Verstoor je dat ritme langdurig, zoals nachtwerkers doen, dan heeft dat nadelige consequenties voor je gezondheid. Zo is vastgesteld dat in beroepen met wisseldiensen kanker vaker voorkomt. Vrouwen die vaak ‘s nachts werken hebben bijvoorbeeld een vijftig procent hoger risico op borstkanker. Bij mannen neemt vooral het risico op prostaatkanker toe.

Laat eten, sneller dik

Wetenschappers onderzoeken sinds enkele jaren of ook laat in de avond of ‘ s nachts eten het dag-nachtritme verstoort en dus ongezond is. Aanwijzingen hiervoor zijn er te over. Zo weten we dat ‘s avonds laat of ‘s nachts eten gewichtstoename in de hand werkt (1,2,3). Onderzoek suggereert ook dat ‘nachtelijk vasten’, dat wil zeggen tussen het avondeten en het ontbijt mininaal 13 uur achter elkaar niks eten, de kans op borstkanker verkleint en bij ex-patiënten de terugkeer van tumoren tegengaat (4,5).

Risico kanker stijgt met 25 procent

Wetenschappers uit het land waar laat eten zo’n beetje de norm is – Spanje – besloten  te onderzoeken of deze gewoonte het risico op borstkanker en prostaatkanker verhoogt. Daartoe legden ze de eetgewoontes van 1800 patiënten met borst- of prostaatkanker naast die van Spanjaarden zonder kanker (6). Bingo: onder de kankerpatiënten bleken veel meer late eters te zitten. Statistisch rekenwerk leert dat bij mensen die stelselmatig na 9 uur ‘s avonds  eten, de kans op borst-of prostaatkanker gemiddeld met zo’n 25 procent toeneemt. Hetzelfde geldt voor mensen die de gewoonte hebben om minder dan twee uur voor bedtijd te dineren.

De Spanjaarden zijn  niet de eersten die een verband tussen laat eten en kanker laten zien, Chinese onderzoekers publiceerden vorige jaar de resultaten van onderzoek onder ruim 900 borstkankerpatiënten en ongeveer hetzelfde aantal mensen zonder kanker (7). Onder de vrouwen met borstkanker zaten veel meer late eters.

Laat groente en fruit eten kan geen kwaad

De Chinezen plaatsten een aantal interessante observaties bij hun onderzoek. In de eerste plaats was het verband alleen duidelijk te zien bij mensen die minstens twintig jaar lang stelselmatig laat eten; kortom, af en toe een romantisch etentje bij kaarslicht lijkt geen kwaad te kunnen. In de tweede plaats verhoogde stelselmatig na 22:00 uur eten het kankerrisico alleen als het om energierijke, koolhydraatrijke voeding ging, zoals maaltijden gebaseerd op rijst en noedels. Bij mensen die ‘s avonds of ‘ nachts alleen groente en fruit aten, zag men geen verhoogd kankerrisico.

BELANGRIJKSTE LES

De les die je uit deze studies kunt trekken: eet ‘s avonds laat geen zware maaltijden en zorg dat er minimaal twee uur tussen de laatste maaltijd en het moment dat je gaat slapen zit.

Veel sporters en gezondheidsfanaten nemen ‘s avonds voor het slapen een schepje eiwitpoeder om de opbouw van spierweefsel en de productie van het weldagige groeihormoon te stimuleren. Deze gewoonte heeft waarschijnlijk geen negatieve impact op de gezondheid (8).

Tekst: Pim Christiaans

Foto: Chris Spielmann

Verwante artikelen

E-gidsen met het nieuwste healty-aging advies!

De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel, daarom worden de gidsen van Life Unlimited regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige aankoop van een gids, kun je via je eigen account altijd de laatste versie downloaden. Updates worden gemeld in onze nieuwsbrief. Zo loop je geen belangrijke nieuwe healthy aging-adviezen mis!

Ga naar de shop