Weten

Vitamine C verlaagt bloedsuiker én bloeddruk

 Zowel een hoge bloedsuikerspiegel als een hoge bloeddruk zetten de deur naar ouderdomsziekten wagenwijd open. Vitamine C biedt bescherming op beide fronten, blijkt uit Australisch onderzoek.

Bij de meesten van ons worden lichaamscellen minder gevoelig voor het hormoon insuline naarmate de jaren verstrijken. Daardoor nemen ze minder goed suiker op uit ons bloed en zo kruipt de bloedsuikerspiegel gestaag omhoog. Dat is geen goede zaak. Als het uit de hand loopt, ontwikkel je diabetes type 2. Maar ook als het niet uit de hand loopt, is een subtiel verhoogde bloedsuikerspiegel ongewenst. Een van de kenmerken van gezonde honderdplussers is een relatief lage bloedsuikerspiegel en een hoge insulinegevoeligheid.

Er zijn al langer aanwijzingen dat het verhogen van de vitamine C-inname een gunstig effect heeft op de insulinegevoeligheid. Een Australisch onderzoek bevestigde dit effect in 2016. Voor het onderzoek slikten patiënten met diabetes type 2 gedurende vier maanden twee keer per dag 500 mg vitamine C terwijl een andere groep tweemaal daags een neppil (placebo) slikte. Bij de placeboslikkers veranderde niks, terwijl bij de vitamineslikkers de insulinegevoeligheid van de spieren verbeterde. Ook was er bij de slikkers minder sprake van de kenmerkende oxidatieve stress in de spieren als de insulineproductie ontregeld was.

De onderzoekers concludeerden: ‘Onze bevindingen betekenen dat vitamine C-suppletie een potentieel goedkope, gemakkelijke en effectieve aanvullende therapie is bij de behandeling van insulineresistentie bij mensen met diabetes type 2.’

Minder hoge pieken in de bloedsuikerspiegel

Life Unlimited vroeg destijds aan Glenn Wadley, een van de onderzoekers, of C ook effectief zou kunnen zijn bij gezonde mensen met slechts een lichte vorm van insulineresistentie.
Wadley: ‘Misschien, maar de enige manier om daar achter te komen is dat te testen bij mensen in een studie. We gaan nu eerst een vervolgstudie opzetten met een grotere groep proefpersonen met diabetes type 2. Daarbij gaan we ook kijken naar het langetermijneffect van vitamine C op de bloedsuikerspiegel en het effect van C op de bloedsuikerspiegel meteen na de maaltijd.’

Dat onderzoek is onlangs verschenen en de uitkomsten zijn opnieuw een opsteker voor vitamine C. In de eerste plaats had het slikken van tweemaal 500 mg vitamine C per dag bij mensen met diabetes type 2 een stevig effect op de bloedsuikerspiegel na de maaltijd: de bloedsuikerspiegel steeg gemiddeld 36 procent minder. Ook bij veel mensen zonder diabetes vliegt het bloedsuikergehalte na het eten uit de bocht, en volgens recente inzichten zijn die korte bloedsuikerpieken schadelijk voor de gezondheid. Wellicht dempt vitamine C ook bij deze groep de reactie van de bloedsuikerspiegel op voeding, hoewel deze studie daar formeel niets over zegt.

Ook was er een daling te zien in het 24-uursglucoseniveau (van 0,8 mmol/l), waardoor  de bloedsuikerspiegel van de diabetespatiënten per etmaal 2,8 uur minder lang te hoog was.

Bloeddruk omlaag

Dat een hoge bloeddruk als de belangrijkste risicofactor voor een voortijdige dood geldt, kun je lezen in de e-gids Ideale bloeddruk. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van aderverkalking en is ook nog eens erg slecht voor de hersenen. En ook op dit punt blijkt vitamine C volgens de Autralische studie bescherming te bieden. Bij de diabetespatiënten die twee keer per dag 500 mg C hadden geslikt, was de bovendruk 7 mm Hg en de onderdruk 5 mm Hg gedaald. Dit mooie resultaat sluit aan bij een Amerikaanse metastudie uit 2012. Op basis van de gegevens van 29 verschillende ‘placebo gecontroleerde interventie studies’ concludeerden de Amerikanen  toen dat  gemiddeld 500 mg C per dag de bloeddruk (iets) doet dalen. Er is een verklaring voor het bloeddrukverlagende effect van C: de vitamine verhoogt de beschikbaarheid van stikstofmonoxide, een stofje dat de vaatwand helpt te ontspannen (bron).

Twee keer 500 mg  C optimale dosis

In 2017 vroeg Life Unlimited aan onderzoeker Glenn Wadley waarom hij de proefpersonen tweemaal 500 mg vitamine C (verspreid over de dag) in plaats van eenmaal 1000 mg had laten slikken.  Wadley: ‘We hebben voor tweemaal per dag 500 mg gekozen omdat wij denken dat het vitamine C-gehalte in het bloed dan langer verhoogd blijft. Deze aanpak is gebaseerd op eerder onderzoek waarbij een effect op insulinegevoeligheid werd gevonden.’

Zou een hogere dosis, bijvoorbeeld drie keer per dag een tablet met 1000 mg vitamine C, nog betere effecten kunnen hebben?
‘Nee, we hebben geen reden om aan te nemen dat een hogere dosis meer effect zou hebben, hoewel eerdere onderzoeken wel hebben laten zien dat een lagere dosis dan 1 g per dag geen effect heeft.’

Tekst Pim Christiaans

Beeld: cafetin

 

Gerelateerde onderwerpen

Meet je bloedsuikerspiegel na het eten en leef langer

Krillolie verbetert bloedsuiker beter dan vis

Carnosine verbetert suikerhuishouding en remt AGEs

‘Kaneel optimaliseert gezonde bloedsuikerspiegel’

Melatonine verstoort suikerhuishouding bij onjuist gebruik

Proefpersonen gezocht: test pyridoxamine tegen AGEs en overgewicht

Alles over de Age-reader

Nog een reden een frikandel te laten liggen: AGEs!

Wat zijn AGE’s en waarom versnellen ze de veroudering?

 

 

 

€ 4,95 BESTEL NU

 In deze uitgebreide e-gids (pdf) staan de nieuwste feiten en adviezen over het gezond houden van de bloedsuikerspiegel overzichtelijk op een rij. De gids is een uitbreiding en update van het hoofdstuk ‘Check je bloedsuiker’ uit het boek ‘Check je houdbaarheid‘ van Pim Christiaans en Hanny Roskamp. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van VERLAAG JE BLOEDSUIKER beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.

 

 

 

 

€ 3,95 BESTEL NU

In deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je bloeddruk onder controle te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloeddruk te reguleren, wordt de gids geactualiseerd. Je betaalt eenmalig € 2,95, maar als je een account op lifeunlimited.nl aanmaakt, kun je PERMANENT over de laatste versie van IDEALE BLOEDDRUK beschikken. Updates worden gemeld via deze nieuwsbrief.  Zo loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.

Leave a Reply