Weten

Yoga-oefening van 12 minuten verbetert 55-plus-geheugen

Doe elke dag slechts 12 minuten een eenvoudige yoga-oefening en na drie maanden is je geheugen verbeterd. Dat is de uitkomst van Amerikaans onderzoek. De studie staat niet op zichzelf: er zijn al langer aanwijzingen dat de oefening een breed antiverouderingseffect heeft.

In de Verenigde Staten wordt door de Alzheimer’s Research and Prevention Foundation onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van kundalini yoga. De directeur van het instituut, de tot het Sikhisme bekeerde Amerikaanse arts Dharma Sing Khalsa, schrijft in zijn boek ‘Brain Longevity’ dat kundalini ideaal voor de hersenen is, omdat het gebruik maakt van alle vijf basiselementen van yoga: ademhaling, houdingen, mantra’s, mudra’s (vingerposities) en mentale focus.

Effect zichtbaar op hersenscans

Met behulp van MRI-scans heeft hij de hersengebieden in kaart gebracht die geactiveerd worden door een eeuwenoude kundalini-oefeningen die Kirtan Kriya wordt genoemd. De oefening of meditatie bestaat uit het herhalen van eenvoudige mudra’s, waarbij alle vingers beurteling de duim aanraken. Tegelijk wordt de mantra Saa, Taa, Naa, Maa, (Geboorte, Leven, Dood, Hergeboorte) gechant, eerst hardop, dan fluisterend en ten slotte in zichzelf. Op scans is te zien dat door de vingerpositities en het chanten neurale netwerken in de grijze massa oplichten die belangrijk zijn voor aandacht, concentratie en het geheugen – uitgerekend de gebieden die achteruitgaan bij het ouder worden. Door de activatie tijdens Kirtan Kriya worden de gebieden getraind en blijven ze gezond, stelt Khalsa.

Yoga-oefening beter dan geheugentraining

In 2017publiceerde hij samen met een groep collega’s de resultaten van een experiment waarbij het effect van Kirtan Kriya werd vergeleken met standaard geheugentraining bij een groep van tachtig ouderen met milde cognitieve achteruitgang. De helft kreeg dagelijks een gestandaardiseerde geheugentraining, die onder meer bestond uit het aanleren van geheugenstrategieën en het doen van geheugenoefeningen. De andere helft kreeg elke week een uur lang een kundalini-les. Daarnaast deden ze thuis elke dag slechts twaalf minuten Kirtan Kriya. Na drie maanden was het geheugen van beide groepen aanzienlijk verbeterd, maar bij de kundalini-groep gingen de verbeteringen verder en waren daarnaast ook gevoelens van neerslachtigheid sterk verminderd.

Meerdere onderzoeken wijze op verjongende effecten

Het opmerkelijke studieresultaat staat niet opzichzelf. In eerdere studies is aangetoond dat de kundalini-oefening naast het verminderen van depressieve klachten en verbeteren van de cognitie, ook nog een reeks ontstekingsremmende genen activeert (studie) en de activiteit van het life extension-stofje telomerase met 43 procent laat toenemen (studie). Op basis van deze bevindingen schat Khalsa dat als iedereen dagelijks een klein kwartierje Kirtan Kriya zou doen, we niet alleen veel langer jong zouden blijven, maar ook dat de ziekte van Alzheimer een zeldzaamheid zou worden.

De Kirtan Kriya-meditatie is mild en gemakkelijk uit te voeren. Hij staat ver van de uitwassen van extreme kundalini-praktijken die deze vorm van yoga een slechte pers hebben bezorgd.

Kirtan Kriya-instructievideo.

Tekst Pim Christiaans

Meer informatie van Pim over de verjongende effecten van yoga vind je in nummer 2/2018 van Yoga Magazine

Gerelateerde onderwerpen

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.

€ 3, 95 – BESTEL NU