Weten

Is kaas goed voor je hart dankzij vitamine K2?

In de leuke artikelenreeks Beter/Eten in de Volkskrant-weekendbijlage Sir Edmund, legt Ellen de Visser wekelijks een kwestie over gezondheid en voeding onder de loep. Onlangs behandelde zij de Franse paradox. Fransen eten meer verzadigd vet dan Amerikanen (en Nederlanders), maar hebben toch veel minder last hart- en vaatziekten, hoe kan dat? Inmiddels is de ‘vet-hypothese’ van tafel: verzadigd vet blijkt niet zo slecht als lang werd aangenomen. Maar waarom hebben de Fransen dan minder last van hun hart en vaten? Ook de ‘wijn-hypothese’ kan in de prullenmand: epidemiologisch onderzoek waaruit zou blijken dat een glaasje rode wijn goed voor de gezondheid is, is onderuitgehaald, vertelt een wetenschapper in Check je houdbaarheid dat ik samen met Hanny Roskamp schreef. Om voldoende van de beschermende rode wijn-stof resveratrol binnen te krijgen, zou je elke dag een half wijnvat moeten leegdrinken, dus daar kan het ook niet aan liggen.
Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid merkt in het artikel terecht op dat de Franse paradox niet door één voedingsgewoonte verklaard kan worden, maar samenhangt met een scala aan factoren rondom eetgewoonten, leefstijl en leefomstandigheden.
Desondanks is er binnen de wetenschap een nieuwe verklaring voor de Franse paradox in de mode: kaas! De kaasconsumptie in Frankrijk is met 26 kilo per hoofd van de bevolking zo’n beetje de hoogste ter wereld. Hoewel kaas veel vet bevat, blijkt het toch het cholesterol ietsjepietsie te verlagen; waarom is mysterieus, misschien via het gunstig effect van kaas op de darmflora.
Wij hebben een betere verklaring voor de ‘kaas-hypothese’. Kaas, en dan vooral schimmelkazen als camembert en roquefort, bevat veel vitamine K2. Hoogleraar Cees Vermeer (Maastricht) heeft aangetoond dat een hoge K2-consumptie het risico op hart- en vaatziekte verkleint.  Toen ik hem interviewde voor het bookazine Slik je jong waar wij nu aan werken, zei hij dit: ‘Wij hebben met een studie onder 4500 Rotterdammers laten zien dat mensen die de meeste K2 met de voeding binnenkrijgen, 50 procent minder aderverkalking hebben en 50 procent minder kans op hart- en vaatziekten, vergeleken bij mensen die de minste K2 consumeren. De totale sterfte onder mensen die de meeste K2 binnenkrijgen, ligt een kwart lager.’

 

Vrijwel alle Nederlanders (en ook Amerikanen) krijgen volgens Vermeer te weinig K2 binnen. Natto, een gefermenteerd sojaproduct dat populair is in Japan, bevat nog meer K2 dan kaas. Dit is volgens Vermeer een van de redenen waarom Japanners relatief weinig door hart- en vaatziekte worden geteisterd. Het product dat het allerhoogste K2-gehalte bevat, is foie gras. Zou het toeval zijn dat de streek Périgord, befaamd vanwege de ganzenteelt en foie gras-productie, binnen Frankrijk de laagste sterftecijfers door hart- en vaatziekte scoort?
Veel foie gras eten is qua dierenleed wat ons betreft geen optie. Natto is niet bepaald lekker. En kaas staat stijf van de advanced glycation endproducts (AGEs), dus zwelgen in kaas is onverstandig. Daan de Wit zoekt nu voor Slik je jong uit hoe je op verantwoorde en gezonde wijze je K2-inname via voeding naar een gezond niveau kunt tillen. Ik achtervolg Cees Vermeer al weken met vragen over het slikken van een supplement met K2.

 

Beeld  stock.tookapic.com

Tekst: Pim Christiaans

 

Vitamine K2 e-gidsVitamine K2 – Dossier Bijslikken

1,95 – BESTEL NU

Vitamine K2 is het eerste supplement waarvan bij mensen verjongende eigenschappen zijn aangetoond.
Deze vitamine kan namelijk iets wat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden. Lees alles wat je moet weten over K2 in deze e-gids. Het is een hoofdstuk uit Masterplan Voeding Vitamine Verjonging, waarin de belangrijkste healthy-aging supplementen worden behandeld.
Downloadbare PDF’s van Life Unlimited krijgen een update telkens als daar aanleiding toe is. Van de e-gidsen kun je onbeperkt de nieuwste versie downloaden als je bij je bestelling een account aanmaakt. Pas op: deze gids ontvang je GRATIS  bij inschrijving op de nieuwsbrief van Life Unlimited.

 

Leave a Reply