Weten

‘Vitamine D maakt bloedvaten weer soepel’

Goed nieuws voor zonaanbidders: vitamine D blijkt goed te zijn voor je bloedvaten. Je lichaam maakt zelf vitamine D met behulp van de zon, maar supplementen met D werken ook. Proefpersonen die een hoge dosis vitamine D slikten, zagen hun verstijfde bloedvaten al binnen vier maanden soepeler worden.

Vitamine D is een onmisbare vitamine voor iedereen die minimaal honderd wil worden. Volgens een grote metastudie waarbij de resultaten van 56 onderzoeken met ruim 95.000 proefpersonen bij elkaar werden opgeteld, verlaagt het slikken van vitamine D in de vorm van vitamine D3 het risico om aan wat dan ook te overlijden.

Vitamine D beschermt je vermoedelijk tegen kanker en alzheimer om maar wat te noemen, en er zijn al langere tijd aanwijzingen dat vitamine D ook belangrijk is voor de gezondheid van het hart en de vaten. In de e-gids Vitaminen tegen veroudering vertelt vitamine D-expert professor Michael Holick dat mensen in de zomer naar een gezondere bloeddruk neigen dan in de winter, vanwege het vitamine D-effect van de zon. ‘Er is nu specifiek bewijs dat mensen die leven in een land met een zonniger klimaat, minder last hebben van hartaanvallen. Ook hartfalen is geassocieerd met een vitamine D-gebrek.’

Volgens Holick is een hoge bloeddruk vaak een aanwijzing voor een vitamine D-tekort.

Door in het voorjaar en de zomer regelmatig kort de zon op te zoeken (nooit ook maar een beetje rood worden!), kun je volgens Holick op een veilige manier het vitamine D-gehalte in je bloed optimaal verhogen. In het najaar en de winter ben je voor vitamine D echter aangewezen op supplementen.

Vooral mensen met een donkere huid hebben vaak een ernstig D-tekort omdat hun pigment de UV-stralen blokkeert die nodig zijn voor de eigen aanmaak in de huid van vitamine D. Ook mensen met overgewicht hebben minder D in hun bloed, omdat de vitamine de neiging heeft in lichaamsvet te blijven zitten.

Onderzoekers vroegen zich af wat suppletie met vitamine D doet met donkere mensen met overgewicht die last hebben van ‘arteriële vaatverstijving’. Gedurende vier maanden gaven ze zeventig proefpersonen een placebo of verschillende doseringen vitamine D die neerkwamen op 600, 2000 of 4000 i.e. per dag (studie).

De mate van vaatverstijving werd indirect vastgesteld met een meting van de polsgolfsnelheid: hoe hoger de snelheid waarmee het bloed na een hartslag door een slagader golft, hoe stijver de vaten. Een hoge polsgolfsnelheid geldt als en afzonderlijk risicofactor voor hart- en vaatziekte, en gaat vaak (maar niet altijd) samen met een hoge bloeddruk.

Na vier maanden was de polsgolfsnelheid van de placeboslikkers iets verder toegenomen, terwijl die van de D-slikkers juist was afgenomen. Hoe hoger de dosis, hoe sterker de afname van de polsgolfsnelheid en daarmee de vaatstijfheid. Bij degenen die 4000 i.e. vitamine D3 per dag hadden ingenomen, was de mate van arteriële verstijving met ruim 10 procent verminderd.

 

Tekst: Pim Christiaans

Foto: www.medisave.co.uk

 

Ideale bloeddruk nieuwste adviezenIn deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je bloeddruk onder controle te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloeddruk te reguleren, wordt de gids geactualiseerd. Je betaalt eenmalig € 2,95, maar als je een account op lifeunlimited.nl aanmaakt, kun je PERMANENT over de laatste versie van IDEALE BLOEDDRUK beschikken. Updates worden gemeld via deze nieuwsbrief.  Zo loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.

€ 2,95

BESTEL NU