Viscollageen tegen rimpels
Geen categorie

Viscollageen verbetert de elacticiteit van de huid

Supplementen met viscollageen verbeteren de huid volgens een aantal studies. De elasticiteit verbetert en het vocht vasthoudend vermogen gaat er op vooruit.

Lezersvraag 

Ik ben al een tijdje 40 jaar en door aanhoudende stress is het ineens aan het tekenen in mijn gezicht. Is er een goed supplement voor de stimulering van collageenaanmaak? Ik hoorde van Zzazen, een supplement met viscollageen. Werkt dat?’ Michelle.

 

Antwoord van anti-aging arts Jeannette Hessels

‘Een ouder wordende huid kenmerkt zich onder andere door verslapping en minder elasticiteit, beide het gevolg van structuurveranderingen en afbraak van het collageen. Je kunt zelf veel doen om dat proces te vertragen, denk aan stoppen met roken, verstandig zonnen, verminderen van stress, voldoende slapen, het eten van voeding rijk aan antioxidanten (verse groenten en fruit) en omega-3-vetzuren (vis) en van zo min mogelijk snelle koolhydraten (suiker, witbrood, pasta etc).

Het smeren van collageen heeft geen effect

Wat de huidverzorging betreft is vitamine A zuur (tretinoïne) een bewezen collageen booster. Het smeren met collageen zelf heeft geen effect omdat het niet daar in de huid komt waar het moet zijn. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar inname van collageenpeptides en het effect daarvan op de huid.

Na een paar maanden van gebruik geeft viscollageen verbetering 

Uit een aantal van deze studies blijkt dat de combinatie van viscollageen peptides met antioxidanten na een paar maanden gebruik een verbetering geeft van de elasticiteit van de huid. In een van de onderzoeken kreeg een groep vrouwen tussen de 35 en 55 jaar collageen peptides, een tweede groep kreeg placebo. Zowel de vrouwen zelf als de onderzoekers wisten niet wat er door wie geslikt werd (dubbel blind placebo gecontroleerd onderzoek, de ‘gouden standaard’). Huidelasticiteit en vochtvasthoudend vermogen werden aan het begin van het onderzoek en na vier en acht weken gemeten.

Viscollageen verbetert de huidelasticiteit

Met name de elasticiteit van de huid was na vier weken al significant toegenomen in de groep die het echte collageen gekregen had, het vochtvasthoudend vermogen werd wel beter maar was onvoldoende verbeterd om het ook statistisch aan te tonen. De toegenomen elasticiteit bleef aantoonbaar vier weken na stoppen van het collageengebruik. Er werden geen bijwerkingen waargenomen.

Niet alle viscollageen-producten zijn goed onderzocht

Er zijn verschillende producten op de markt met daarin viscollageen, maar niet alle producten zijn even goed onderzocht en veel van de producten zijn duur in het gebruik, te meer omdat je ze moet blijven gebruiken om het effect te behouden. Een aantal merken: Celergen, Pure Gold Collagen, Bio Cell Collagen, Collalift (Verisol), Skollagen (LaVieSage) en Zzazen.’

Jeannette Hessels, anti-aging arts

 

Vraag 2

‘Ik heb met veel plezier het masterplan voeding vitaminen verjonging boek tot mijn bijbel gedoopt. En ik ben helemaal NIET gelovig. Ik krijg ook jullie nieuwsbrief en heb een vraag over de vis collageen peptides. Ik zou graag weten wat de juiste hoeveelheid is van vis collageen moet zijn op de ingrediëntenlijst en wat de juist dosis is om in te nemen per dag’. Debby 

Antwoord

‘De juiste hoeveelheid viscollageen die in een product moet zitten is lastig vast te stellen. Elk product heeft zijn eigen specifieke samenstelling waardoor onderling vergelijken moeilijk is. Voor de genoemde merken geldt dat er 2 tot 5 gram viscollageen per dag dosering in het product zit.’

Jeannette Hessels, anti-aging arts

Gerelateerde onderwerpen

Strakke huid – E-gids

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken door luchtvervuiling?

Nieuw: probiotica voor de huid

Viscollageen verbetert de huid

3 tips tegen rimpels die iedereen moet kennen

Train je gezicht en houd je gezicht rond

Zo bestrijdt je rimpels van binnenuit

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER