Weten

Krachttraining verlengt het leven

Twee keer per week het krachthonk in zorgt ervoor dat je langer kunt blijven leven. Dat bleek uit een grote, langdurige studie onder ouderen van de Amerikaanse Columbia Universiteit. Dat krachttraining een rol speelt bij het voorkomen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekte wisten we al langer uit andere, kleinere studies. Daarom gaven de American Heart Association en de American College of Sports Medicine in 2007 samen de aanbeveling dat volwassenen twee keer per week aan krachttraining moeten doen. Met deze recente studie wordt dat advies nog eens extra ondersteund. Men keek naar 30.000 mensen van 65 jaar en ouder en volgde die gedurende 15 jaar tot 2011. Van deze ouderen voldeed 9 procent aan de norm van twee keer per week krachttraining. Van alle ouderen was 33 procent overleden in 2011.

De oude krachtpatsers deden het echter veel beter: hun kans om te overlijden aan welke oorzaak dan ook lag maar liefst 46 procent lager. Ook hadden ze 41 procent minder kans om te overlijden aan een hartaanval en 19 procent minder kans om te overlijden aan kanker.

De ouderen die voldeden aan de norm voor krachttraining waren iets vaker man, iets jonger en iets vaker getrouwd en hoogopgeleid. Ook hadden ze vaker een gezond gewicht en deden ze aan cardio. Ook roken en alcohol was aan hen minder vaak besteed. Dus ze volgden over het algemeen een gezondere leefstijl. Maar als de onderzoekers al deze zaken niet meewogen, bleef het levensverlengende effect van krachttraining als onafhankelijke factor fier overeind. Daarmee is deze studie een krachtige onderbouwing voor het nut van krachttraining, vonden de onderzoekers.

 

Tekst: Hanny Roskamp

 

 

Leave a Reply