Weten

Azijn voor gezonde darmen

Azijn is een goede smaakmaker voor sauzen en salades en past perfect in het gezonde mediterrane dieet. Volgens een recente studie helpt het ook nog bij de bestrijding van een kwaal die ongeveer 30.000 Nederlanders teistert: colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. Zweren, pijn en diarree zijn het gevolg. Vooral jong volwassenen en mensen van middelbare leeftijd kunnen er last van krijgen.

Voor het betreffende onderzoek kregen laboratoriummuizen met colitis ulcerosa (ja … die bestaan) een scheutje azijn of het werkzame bestanddeel azijnzuur in hun drinkwater. Die eenvoudige maatregelen verlichtte in beide gevallen de symptomen aanzienlijk. Uit analyse van de uitwerpselen bleek dat de darmflora van de diertjes was verbeterd. Ook was het gehalte aan ontstekingsbevorderende eiwitten gedaald.

Interessant. Want tijdens het normale verouderingsproces gaat de kwaliteit van onze darmflora achteruit terwijl de ontstekingsdruk toeneemt. Dus wellicht is een scheutje azijn over de sla helemaal zo gek nog niet in het kader van healthy aging… Bovendien: het is gewoon lekker.

De wetenschappers van de muizenstudie denken op het spoor te zitten van een nieuwe dieetstrategie tegen colitis ulcerosa. Nou ja, nieuw… Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen. Uiteraard willen de onderzoekers de effecten van azijn nu bij mensen gaan testen.

 

 

Tekst: Pim Christiaans

Leave a Reply