Prachtige-huid-met-de-zomerzon
Weten

Prachtige huid in de zomer: gebruik de gezondheidskracht van de zon!

Een prachtige huid in de zomerzon?  Het kan! Hier zijn 5 slimme zomertips uit ons nieuwe boek Masterplan huid&haar.

Een prachtige huid en de zomerzon gaan heel goed samen. In ons nieuwe boek Masterplan huid&haar vertellen wetenschappers dat de zon onmisbaar is voor je gezondheid van top tot teen, ook voor die van de huid.  Zonlicht verlaagt je bloeddruk, vermindert de kans op hart- en vaatziekte en verkleint de kans op een aantal soorten kanker. Deze voordelen zijn niet alleen toe te schrijven aan de vorming van extra vitamine D in je huid onder invloed van uv-licht, maar aan tal van andere gunstige invloeden. Zo activeert zonlicht genen die bij het bestrijden van ontstekingen betrokken zijn en stimuleert het de vorming van melatonine, een ‘hersenhormoon’ dat je dag-nachtritme reguleert en een krachtige antioxidant is. Sindskort is bekend dat melatonine niet alleen in de hersenen maar ook in de huid wordt aangemaakt – als de zon er op schijnt.

Maar de zon heeft ook een andere kant. Zonlicht is de belangrijkste oorzaak van voortijdige huidveroudering. Ben je veertig of ouder?  Vergelijk dan de huid van je billen die nauwelijks de zon zien maar eens met de huid van de bovenkant van je handen die voortdurend is blootgesteld. Het verschil in de ‘bioleeftijd’ is volledig veroorzaakt door de zon. Ook kan de zon het risico van bepaalde typen huidkanker vergroten. Om deze redenen gaan veel mensen de zon uit de weg, smeren zich dik in met zonnebrand en bedekken zich met kleding zodra ze een zonnestraaltje zien. Een slecht idee, weten we nu.  Op basis van statistische gegevens heeft een wetenschapper berekend dat het voortdurend mijden van de zon even ongezond is als roken!

5 zomertips voor een prachtige huid

Het is dus zaak om slim met de zon om te gaan: maak gebruik van de grote gezondheidskracht van de zon maar mijd de rimpelvormende en kankerverwekkende eigenschappen ervan. Hier zijn 5 slimme tip uit Masterplan huid&haar.

1 – Maar gebruik van de lentezon.

In het voorjaar is de zon minder sterk en kun je af en toe onbeschermd zonnen. Ga ook kort met je gezicht (onbeschermd) de zon in. Zo bouw je een natuurlijke en permanente bescherming op die kan oplopen tot SPF 10. Zorg dat je nooit verbrandt. Vooral als je een blanke huid hebt, is zonnen in het begin minutenwerk.

2 – Smeer je strategisch in.

Je krijgt niet zozeer rimpels door af en toe onbeschermd de zomerzon in te gaan, maar door kleine, dagelijkse blootstellingen het hele jaar rond. Smeer daarom altijd – ook in de herfst en de winter – je gezicht, hals en handen in met een beschermingsfactor. Maar zorg dat de rest van je lichaam in de zomer een flinke dosis zonlicht incasseert. Hoe groter het oppervlak dat je blootstelt, hoe groter het gezondheidseffect. Hier geldt opnieuw: zorg dat je niet verbrandt!

 3 – Bescherm je huid van binnenuit

door elke dag een flinke eetlepel tomatenpuree plus wat olijfolie te consumeren. Na een week of zes is de huid verzadigd met beschermdende stofjes zoals lycopeen en luteïne, wat voor een ‘innerlijk zonnefilter’ met een spf 2 tot 4 zorgt. Dit lijkt weinig, maar door het permanente karakter ervan maakt het een wereld van verschil. Tomatenpuree plus olijfolie vies? In Masterplan huid&haar staat het recept van een verrukkelijke smoothie boordevol ‘innerlijke zonbeschermers.’

4 – Kies een geurloze dagcrème

Geurstoffen in huidverzorgingsproducten zijn vaak ‘fototoxisch’, dat wil zeggen dat ze schadelijk worden zodra de zon erop schijnt. Neem geen risico en kies voor geurloze producten.

5 – Slik een plantenextract

dat al eeuwenlang door de inheemse bevolking van Honduras als ‘innerlijke zonnebrand’ wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van de tropische varen polypodium leucotomos of fernblock. Wetenschappers hebben ontdekt dat de varen allerlei gunstige stofjes voor de huid bevat. Een (klein) onderzoek met proefpersonen liet zien dat het extract al binnen twee dagen na inname huidschade door de zon tegengaat. Het supplement is veilig, dus de moeite van het proberen waard als je van plan bent de zon op te zoeken.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

Gerelateerde onderwerpen

Strakke huid – E-gids

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken door luchtvervuiling?

Nieuw: probiotica voor de huid

Viscollageen verbetert de huid

3 tips tegen rimpels die iedereen moet kennen

Train je gezicht en houd je gezicht rond

Zo bestrijdt je rimpels van binnenuit

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER