Weten

Een gladde huid dankzij MSM

De huid mooier en jonger maken van binnenuit? Dat kan heel goed door dagelijks MSM te slikken, bevestigt nieuw onderzoek.

De natuurlijke stof methylsulfonylmethaan, beter bekend als MSM, is al decennialang populair als voedingssupplement. Dat komt omdat het een aantal redelijk goed aangetoonde gezondheidsvoordelen biedt. Zo dempt het chronische laaggradige ontstekingen ofwel inflammaging (zowel een oorzaak als gevolg van veroudering), gaat het spierpijn na het sporten tegen, vermindert het artritis en vertraagt het waarschijnlijk de afbraak van kraakbeen in de gewrichten (bron).

SMS slikken zorgt er volgens tenminste één onderzoek bovendien voor dat de aanmaak van de lichaamseigen antioxidanten glutathion, superoxide dismutase en catalase toeneemt (bron). In een experiment dat alweer bijna twintig jaar geleden werd uitgevoerd met vrijwilligers, bleek 2,6 gram MSM per dag ook nog eens hooikoortsklachten te kunnen verlichten (bron), een effect dat twee jaar geleden werd bevestigd in een tweede studie. Tel daarbij op dat het supplement niet duur is en als veilig wordt beschouwd zolang je er niet meer dan vier gram per dag van slikt (bron), en je snapt waarom het zo populair is.

MSM geeft weefsels stevigheid

We krijgen dagelijks een beetje MSM binnen via onder meer fruit, groente, granen, koffie, thee en koemelk. Volgens de goed geïnformeerde Stichting Orthokennis is MSM ‘organisch gebonden zwavel; de vorm waarin zwavel van nature voorkomt in alle levende organismen en biologisch actief is. Zwavel wordt vooral in eiwitrijke weefsels aangetroffen. Het is onder andere een bestanddeel van bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en nagels en van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne.’ De stichting vermeldt dat zwavel de genoemde weefsels vorm en stevigheid geeft. En: ‘De huidige voeding bevat veel minder zwavel dan voorheen het geval was.’

MSM is nodig voor de vorming van collageen

Zwavel is nodig voor processen die belangrijk voor de huid zijn, zoals de vorming van collageen (bindweefsel), hyaluronzuur (een molecuul dat vocht bindt) en keratohyaline (een veel voorkomend huideiwit). Bovendien gaat het dus ontstekingen tegen en versterkt het de lichaamseigen bescherming tegen oxidatie, terwijl oxidatie en ontstekingen funest zijn voor de huid. Het is daarom niet helemaal verrassend dat het slikken van MSM de oudere huid mooier maakt.

Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek dat betaald werd door de fabrikant van een MSM-supplement. Dat laatste is niet zo sterk, omdat gesponsorde onderzoeken vaak stomtoevallig precies de uitkomsten laten zien die in het straatje van de sponsor passen. Maar in het licht van wat we uit onafhankelijke bronnen over MSM weten, is het toch de moeite waard dit onderzoek – met de nodige korreltjes zout onder handbereik – van dichterbij te bekijken.

Rimpels werden korter en minder diep

De onderzoekers grijpen om te beginnen terug op een studie uit 2015. Voor dat (ook al gesponsorde onderzoek) werd ten eerste vastgesteld dat MSM 92 genen beïnvloedt die betrokken zijn bij huidfuncties. Vervolgens slikten twintig vrouwen (35-59 jaar) zestien weken lang dagelijks drie gram MSM of een placebo. Experts die niet niet wisten welke vrouwen het echte en welke het nepsupplement hadden geslikt, beoordeelden na afloop de huid van de vrouwen met behulp van dermatologische hulpmiddelen zoals een ‘cutometer‘ en speciale digitale beeldtechnieken.

De vrouwen moesten ook hun eigen huid beoordelen. De experts concludeerden dat de huid van de MSM-slikkers minder ruw geworden was en dat hun kraaienpootjes en andere rimpels en lijnen in aantal, diepte en lengte duidelijk waren verminderd. De vrouwen die MSM hadden geslikt, vonden ook dat hun huid er beter uit was gaan zien, terwijl de vrouwen die een placebo hadden ingenomen geen verbetering zagen.

Voor het recente onderzoek slikten 63 vrouwen (35-59 jaar) zestien weken lang één of drie gram MSM. In beide groepen verbeterde de huid op dezelfde wijze als in het experiment uit 2015. Eén gram had vrijwel hetzelfde gunstige effect als drie gram.

Met de onderzoeken is alleen aangetoond dat het MSM de huid van het gezicht verbetert; wij trekken daar heel brutaal de conclusie uit dat het supplement ook de huid van de handen, de hals en de rest van het lichaam een verjongingskuurtje kan geven.

‘MSM verbetert de huid door genen te beïnvloeden’

De onderzoekers erkennen ruiterlijk dat hoewel ze zien dat MSM de huid mooier maakt, ze niet precies kunnen verklaren hoe het supplement dat wonder verricht: ‘Onder de omstandigheden van dit onderzoek leidde het gebruik van MSM tot een significante verbetering van het uiterlijk en de conditie van de huid volgens de evaluatie met gespecialiseerde instrumentale metingen en de zelfbeoordeling van de deelnemers. Hoewel het werkingsmechanisme niet goed begrepen wordt, is het duidelijk dat MSM effect heeft door de genexpressie van sleutelgenen te veranderen die de vochtigheid, barrièrefunctie, extracellulaire matrix productie en controle van ontstekingen beïnvloeden,’ schrijven ze in hun conclusie.

Ja, ze geven de sponsor van de studies waar voor zijn geld. Maar voor deze ene keer zijn wij bereid de commerciële belangenverstrengeling door de vingers te zien en MSM als huidsupplement het voordeel van de twijfel te geven. MSM is veilig in een dosering tot vier gram per dag, heeft een brede reeks gezondheidsvoordelen en het effect op de huid moet binnen twee maanden in de spiegel te zien zijn.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

 

Masterplan huid&haar

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

Gerelateerde onderwerpen

Strakke huid – E-gids

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken door luchtvervuiling?

Nieuw: probiotica voor de huid

Viscollageen verbetert de huid

3 tips tegen rimpels die iedereen moet kennen

Train je gezicht en houd je gezicht rond

Zo bestrijdt je rimpels van binnenuit